Gastroschisis is een aangeboren aandoening waarbij de pasgeborene een opening in de buik heeft, meestal aan de rechterkant van de navel. Een deel van de buikinhoud stulpt door deze opening naar buiten. De ingewanden zijn niet bedekt met een vlies.

De opening ontstaat door een fout tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind. Meestal staat gastroschisis op zichzelf en heeft het kind verder geen aandoeningen. Als de ingewanden bedekt zijn met een vlies kan er sprake zijn van omphalocèle.

Gastroschisis

 

Diagnose

Gastroschisis wordt op grond van zichtbare verschijnselen vastgesteld. Soms kan de gastroschisis al gezien worden op een echo tijdens de zwangerschap. Dan kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden. De bevalling gebeurt dan in het ziekenhuis, waarna de pasgeborene meteen kan worden overgebracht naar de operatiekamer.

 

Behandeling

De ingewanden worden teruggeplaatst in de buik en de buikwand wordt operatief gesloten. Soms is de opening in de buik niet groot genoeg om de ingewanden in één keer terug te plaatsen in de buik. De opening wordt dan door de chirurg eerst wat groter gemaakt.

De overlevingskans van kinderen met gastroschisis na de operatie is ongeveer 90%.

 

Voorkomen (frequentie)

Ongeveer 1 op de 5.000 kinderen wordt geboren met gastroschisis.

 

Overerving

Gastroschisis is niet erfelijk.